Serwis używa plików cookies, by lepiej spełniać Państwa wymagania. Szczegółowe informacje o plikach cookies można znaleźć w Polityce Prywatnoś›ci. Kontynuują…c przeglądanie serwisu bez zmian ustawień przeglą…darki akceptujesz zapisywanie plików cookies.

Kilka błędów, które popełniamy, gdy chcemy zrzucić wagę

Wydaje Ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia: jesz regularnie, Twoje posiłki są zbilansowane, ćwiczysz, a słodkie, czy słone przekąski zastępujesz owocami. Jednak Twoje samopoczucie nie zawsze jest najlepsze, a waga wskazuje, że raczej zajadasz się batonikami, a nie kiełkami? Przyjrzyj się produktom, które beztrosko spożywasz, nie zdając sobie sprawy, jak niekorzystnie wpływają na Twoje ciało i zdrowie.

 

diet sodas glennmccarroll.com [fot. glennmccarroll.com]

Napoje light

Teoretycznie rzecz biorąc, produkty light, które są bez cukru (czy też z minimalną jego ilością) i praktycznie bez kalorii powinny być zdrowsze i lepsze dla osób na diecie. Nic bardziej mylnego. Tego typu napoje są dosładzane sztucznymi słodzikami, które wywołują negatywne skutki w naszym organizmie. Badania wykazały, że osoby pijące napoje light są bardziej narażone na choroby serca, udary, czy cukrzycę.  Ponadto stosowanie słodzików prowadzi do wzrostu wagi, a nawet otyłości, gdyż wywołują niepohamowaną ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. A przecież „skoro zaoszczędziłam  kalorie na coli, mogę bez wyrzutów sumienia zjeść batonik.

 

Produkty mleczne i orzechy

Każdy z nas zna hasło „Pij mleko będziesz wielki” więc chętnie sięga po ten napój. Wszelkiego typu jogurty, zwłaszcza naturalne są uznawane za podstawę  zdrowej diety. Niestety  nie jest tak kolorowo. Mleko i produkty mleczne są bogate w laktozę, czyli naturalny cukier mleczny, który spowalnia proces utraty wagi. Nie wspominając już o dużej zawartości tłuszczu.

Orzechy natomiast są bogate w węglowodany, które w nadmiarze powodują przybieranie na wadze. Oczywiście orzechy jeść możemy, ale trzeba szczególnie uważać na to ile ich zjadamy – całe opakowanie orzeszków ziemnych podczas oglądania filmu zdecydowanie odpada!

 

fruits pinterest [fot.pinterest.com]

 

Owoce!

Prawdopodobnie największe zaskoczenie na tej liście. Nie chodzi o całkowite wyeliminowanie owoców z naszego jadłospisu, ale spojrzenie na nie w inny sposób. Zwłaszcza, że osoby na diecie uważają, iż produkty te można spożywać w każdych ilościach, bo są zdrowe i bogate w witaminy. Rzeczywiście są pełne witamin, ale nie zapominajmy, że zawierają także wielkie ilości cukru –jedna pomarańcza składa się w 10% z cukru.  Cukier ten hamuje spalanie tłuszczu, a w dodatku zwiększa Twoją ochotę na zjedzenie czegoś  więcej, nawet gdy nie jesteś głodny.

 

Jak i co w takim razie mamy jeść?

Przede wszystkim jemy, gdy jesteśmy głodni. Regularne posiłki to podstawa. Nie ma mowy o burczeniu w brzuchu pt.: „jestem głodna więc spalam kalorie i chudnę”. Gdy jemy nieregularnie doprowadzając organizm do głodu, w momencie, gdy dostarczamy mu kalorii, ten zamiast poprawnie je trawić odkłada je w formie tłuszczyku – na wypadek, gdyby deficyt pokarmu wystąpił ponownie.  Organizm boi się wygłodzenia, więc odkłada zapasy. W ten sposób zamiast pozbywać się tłuszczyku, sprawiamy, że jest go jeszcze więcej. Nie idźmy jednak ze skrajności w skrajność, czyli nie objadajmy się bez opamiętania. Jemy do momentu w którym przestajemy być głodni. Ale co jeść? Najlepiej „prawdziwe jedzenie”, czyli to czym ludzie zajadali się od początku istnienia – mięsa, warzywa, ryby, jajka, oliwki itp. Nie dajmy się złapać na wymyślne produkty dietetyczne, batoniki fit, czy też dietetyczny majonez. Jedzmy to co jedli nasi przodkowie, bo  przecież (najprawdopodobniej) żaden z nich nie skarżył się na zbyt dużą wagę 😉

real food dietdoctor

 

[fot.dietdoctor.com]

Źródła:

www.dietdoctor.com

www.bustle.com